Cultivation Vocabulary

Cultivation Vocabulary
English | Hinglish | Meanings | Speech |
---|---|---|---|
Plough | प्लाउ | हल | |
Soil | सॉइल | मिट्टी | |
Seed | सीड | बीज | |
Harvest | हार्वेस्ट | फसल | |
Irrigation | इरिगेशन | सिंचाई | |
Crop | क्रॉप | फसल | |
Fertilizer | फर्टिलाइजर | उर्वरक | |
Tractor | ट्रैक्टर | ट्रैक्टर | |
Field | फील्ड | खेत | |
Farmer | फार्मर | किसान | |
Compost | कम्पोस्ट | खाद | |
Pesticide | पेस्टिसाइड | कीटनाशक | |
Rain | रेन | बारिश | |
Sprout | स्प्राउट | अंकुर | |
Yield | ईल्ड | उपज | |
Manure | मैन्योर | गोबर खाद | |
Weed | वीड | खरपतवार | |
Ploughing | प्लाउइंग | जुताई | |
Hoe | हो | कुदाल | |
Granary | ग्रैनरी | अन्नागार | |
Plantation | प्लांटेशन | रोपण | |
Seedling | सीडलिंग | पौधा | |
Sowing | सोइंग | बुवाई | |
Fallow | फैलो | परती भूमि | |
Mulch | मल्च | ढंकी मिट्टी | |
Nursery | नर्सरी | नर्सरी | |
Sprinkler | स्प्रिंकलर | छिड़काव यंत्र | |
Threshing | थ्रेशिंग | अनाज निकालना | |
Combinator | कॉम्बिनेटर | कटाई मशीन | |
Germination | जर्मिनेशन | अंकुरण | |
Drip Irrigation | ड्रिप इरिगेशन | टपक सिंचाई | |
Greenhouse | ग्रीनहाउस | हरितगृह | |
Silage | साइलाज | चरागाह खाद | |
Paddy | पैडी | धान | |
Tillage | टिलेज | जुताई | |
Horticulture | हॉर्टीकल्चर | उद्यानिकी | |
Fodder | फॉडर | चारा | |
Rainfed | रेनफेड | बरसाती खेत | |
Agroforestry | एग्रोफॉरेस्ट्री | कृषि वानिकी | |
Watering | वाटरिंग | सिंचन | |
Agronomy | एग्रोनॉमी | कृषि विज्ञान | |
Vermicompost | वर्मीकम्पोस्ट | केंचुआ खाद | |
Biopesticide | बायोपेस्टिसाइड | जैव कीटनाशक | |
Composting | कम्पोस्टिंग | खाद बनाना | |
Transplanting | ट्रांसप्लांटिंग | रोपाई | |
Herbicide | हर्बिसाइड | शाकनाशी | |
Organic Farming | ऑर्गेनिक फार्मिंग | जैविक खेती | |
Pesticide Spray | पेस्टिसाइड स्प्रे | कीटनाशक छिड़काव | |
Pruning | प्रूनिंग | छंटाई | |
Hydroponics | हाइड्रोपोनिक्स | हाइड्रोपोनिक्स | |
Terrace Farming | टेरेस फार्मिंग | सीढ़ीदार खेती | |
Aquaponics | अक्वापोनिक्स | मत्स्य-कृषि संयोजन | |
Grafting | ग्राफ्टिंग | कलम | |
Crop Rotation | क्रॉप रोटेशन | फसल चक्र | |
Green Manure | ग्रीन मैन्योर | हरी खाद | |
Shovel | शॉवेल | फावड़ा | |
Irrigation Canal | इरिगेशन कैनाल | सिंचाई नहर | |
Yield Forecast | ईल्ड फोरकास्ट | फसल पूर्वानुमान | |
Mulching | मल्चिंग | ढंकाई | |
Field Drainage | फील्ड ड्रेनेज | खेत निकासी | |
Row Planting | रो प्लांटिंग | पंक्ति रोपण | |
Floriculture | फ्लोरीकल्चर | फूलों की खेती | |
Livestock | लाइवस्टॉक | पशुधन | |
Drought | ड्राउट | सूखा | |
Rainwater Harvesting | रेनवाटर हार्वेस्टिंग | वर्षा जल संचयन | |
Plough | प्लाउ | हल | |
Seedling | सीडलिंग | पौध | |
Fertilizer | फर्टिलाइजर | उर्वरक | |
Nursery | नर्सरी | पौधशाला | |
Pesticide | पेस्टिसाइड | कीटनाशक | |
Harvest | हार्वेस्ट | फसल कटाई | |
Fallow Land | फैलो लैंड | बंजर भूमि | |
Crop Insurance | क्रॉप इंश्योरेंस | फसल बीमा | |
Soil Erosion | सॉयल इरोशन | मृदा अपरदन | |
Climate Resilience | क्लाइमेट रेजिलिएंस | जलवायु लचीलापन | |
Subsidy | सब्सिडी | अनुदान | |
Yield | ईल्ड | उपज | |
Irrigation | इरिगेशन | सिंचाई | |
Biofertilizer | बायोफर्टिलाइजर | जैविक उर्वरक | |
Agrochemical | एग्रोकेमिकल | कृषि रसायन | |
Silage | साइलज | चारा साइल | |
Water Harvesting | वॉटर हार्वेस्टिंग | जल संचयन | |
Crop Diversification | क्रॉप डाइवर्सिफिकेशन | फसल विविधिकरण | |
Fertilization | फर्टिलाइजेशन | उर्वरीकरण | |
Paddy | पैडी | धान | |
Soil Fertility | सॉयल फर्टिलिटी | मिट्टी की उर्वरता | |
Weed Control | वीड कंट्रोल | घास नियंत्रण | |
Threshing | थ्रेशिंग | अनाज ओसना | |
Horticulture | हॉर्टिकल्चर | उद्यानिकी | |
Reforestation | रीफॉरेस्टेशन | पुनर्वनीकरण | |
Water Table | वॉटर टेबल | जल स्तर | |
Greenhouse | ग्रीनहाउस | हरितगृह | |
Water | वॉटर | पानी | |
Food | फूड | खाना | |
Clothes | क्लोथ्स | कपड़े | |
House | हाउस | घर | |
Family | फैमिली | परिवार | |
Friend | फ्रेंड | दोस्त | |
Car | कार | गाड़ी | |
School | स्कूल | विद्यालय | |
Teacher | टीचर | शिक्षक | |
Phone | फोन | दूरभाष | |
Computer | कंप्यूटर | संगणक | |
Television | टेलीविजन | दूरदर्शन | |
Book | बुक | पुस्तक | |
Pen | पेन | कलम | |
Chair | चेयर | कुर्सी | |
Table | टेबल | मेज | |
Door | डोर | दरवाज़ा | |
Window | विंडो | खिड़की | |
Fan | फैन | पंखा | |
Light | लाइट | प्रकाश | |
Plate | प्लेट | थाली | |
Glass | ग्लास | गिलास | |
Spoon | स्पून | चम्मच | |
Bed | बेड | बिस्तर | |
Mirror | मिरर | दर्पण | |
Shower | शावर | शावर | |
Towel | टॉवेल | तौलिया | |
Soap | सोप | साबुन | |
Bottle | बॉटल | बोतल | |
Bag | बैग | बैग |
Related Post
Tagged 7hp petrol power tiller, agricultural farm machinery, agriculture cultivation machine, brush cutter tiller attachments, cultivating implements, Cultivation Vocabulary in Hindi, farm equipment machine, hand tillers, modern farming machinery, new farm machinery, power tiller, power tiller attachments, power tiller machine, small power tiller, small tiller machine, tractor farm equipment, weeder power tiller