English | Hinglish | Meanings | Speech |
---|---|---|---|
Common Cold | कॉमन कोल्ड | सामान्य सर्दी | |
Headache | हेडेक | सिरदर्द | |
Stomach Ache | स्टमक एक | पेट दर्द | |
Fever | फीवर | बुखार | |
Sore Throat | सोर थ्रोट | गला खराब | |
Cough | कफ | खांसी | |
Diarrhea | डायरिया | दस्त | |
Vomiting | वोमिटिंग | उल्टी | |
Allergy | एलर्जी | एलर्जी | |
Acidity | एसिडिटी | अम्लता | |
Constipation | कॉन्स्टिपेशन | कब्ज | |
Gas | गैस | गैस | |
Toothache | टूथेक | दांत दर्द | |
Back Pain | बैक पेन | पीठ दर्द | |
Eye Strain | आई स्ट्रेन | आंखों में खिंचाव | |
Sinus | साइनस | साइनस | |
Heartburn | हार्टबर्न | सीने में जलन | |
Fatigue | फटीग | थकान | |
Skin Rash | स्किन रैश | त्वचा पर चकत्ते | |
Blisters | ब्लिस्टर | छाले | |
Cold Sores | कोल्ड सोर | ठंडे घाव | |
Nausea | नॉजिया | मतली | |
Dehydration | डिहाइड्रेशन | निर्जलीकरण | |
Heat Stroke | हीट स्ट्रोक | लू लगना | |
Joint Pain | जॉइंट पेन | जोड़ों का दर्द | |
Cold Hands | कोल्ड हैंड्स | ठंडे हाथ | |
Food Poisoning | फूड पॉइज़निंग | खाद्य विषाक्तता | |
High Blood Pressure | हाई ब्लड प्रेशर | उच्च रक्तचाप | |
Low Blood Pressure | लो ब्लड प्रेशर | निम्न रक्तचाप | |
Obesity | ओबेसिटी | मोटापा | |
Bruise | ब्रूज | नील | |
Sprain | स्प्रेन | मोड़ | |
Dengue | डेंगू | डेंगू बुखार | |
Chikungunya | चिकनगुनिया | चिकनगुनिया | |
Zika Virus | ज़ीका वायरस | ज़ीका बुखार | |
Yellow Fever | येलो फीवर | पीत ज्वर | |
Malaria | मलेरिया | मलेरिया | |
Tuberculosis (TB) | टीबी | क्षय रोग | |
Diphtheria | डिप्थीरिया | गलघोंटू | |
Cholera | कॉलरा | हैजा | |
Typhoid | टाइफाइड | मियादी बुखार | |
Scabies | स्केबीज | खुजली रोग | |
Ringworm | रिंगवर्म | दाद | |
Chickenpox | चिकनपॉक्स | चिकनपॉक्स | |
Herpes | हर्पीस | हर्पीस | |
Shingles | शिंगल्स | छालों का रोग | |
Asthma | अस्थमा | दमा | |
Stroke | स्ट्रोक | आघात | |
Cystic Fibrosis | सिस्टिक फाइब्रोसिस | सिस्टिक फाइब्रोसिस | |
Hemophilia | हीमोफिलिया | रक्तस्राव रोग | |
Insomnia | इन्सोम्निया | अनिद्रा | |
Depression | डिप्रेशन | अवसाद | |
Anxiety | एंग्जायटी | चिंता | |
Schizophrenia | सिजोफ्रेनिया | मनोविकृति | |
Bipolar Disorder | बाइपोलर डिसऑर्डर | द्विध्रुवीय विकार | |
Multiple Sclerosis | मल्टिपल स्क्लेरोसिस | मल्टिपल स्क्लेरोसिस | |
Influenza | इन्फ्लूएंजा | फ्लू | |
Migraine | माइग्रेन | आधा सिर दर्द | |
Vertigo | वर्टिगो | चक्कर आना | |
Gluten Intolerance | ग्लूटेन इन्टॉलरेंस | ग्लूटेन असहिष्णुता | |
Autism | ऑटिज्म | स्वलीनता | |
Down Syndrome | डाउन सिंड्रोम | डाउन सिंड्रोम | |
Cerebral Palsy | सेरेब्रल पाल्सी | मस्तिष्क पक्षाघात | |
Leptospirosis | लेप्टोस्पाइरोसिस | लेप्टोस्पाइरोसिस | |
Hepatitis | हेपेटाइटिस | यकृतशोथ | |
Pneumonia | न्यूमोनिया | निमोनिया | |
Polio | पोलियो | पोलियो | |
Leprosy | लेप्रोसी | कोढ़ | |
Plague | प्लेग | महामारी | |
Measles | मीजल्स | खसरा | |
Mumps | मम्प्स | गलसुआ | |
Rabies | रेबीज | रेबीज | |
Tetanus | टेटनस | धनुर्वात | |
Epilepsy | एपिलेप्सी | मिर्गी | |
Arthritis | आर्थराइटिस | गठिया | |
Gout | गाउट | गठिया वात | |
Psoriasis | सोरायसिस | सोरायसिस | |
Alzheimer's | अल्जाइमर | अल्जाइमर | |
Parkinson's | पार्किंसन | पार्किंसन | |
Leukemia | ल्यूकेमिया | रक्त कैंसर | |
Thalassemia | थैलेसीमिया | थैलेसीमिया | |
Obesity | ओबेसिटी | मोटापा | |
Anemia | एनीमिया | खून की कमी | |
Bronchitis | ब्रोंकाइटिस | श्वसनीशोथ | |
Glaucoma | ग्लॉकोमा | काला मोतियाबिंद | |
Sinusitis | साइनुसाइटिस | साइनस | |
Gastritis | गैस्ट्राइटिस | अमाशयशोथ | |
Osteoporosis | ऑस्टियोपोरोसिस | हड्डियों का कमजोर होना | |
Ulcer | अल्सर | अल्सर | |
Kidney Stones | किडनी स्टोन्स | गुर्दे की पथरी | |
Flu | फ्लू | इन्फ्लूएंजा | |
Diabetes | डायबिटीज | मधुमेह | |
Hypertension | हाइपरटेंशन | उच्च रक्तचाप | |
Asthma | अस्थमा | दमा | |
Malaria | मलेरिया | मलेरिया | |
Cancer | कैंसर | कैंसर | |
Chickenpox | चिकनपॉक्स | चेचक | |
Dengue | डेंगू | डेंगू | |
Tuberculosis | ट्यूबरकुलोसिस | क्षयरोग | |
HIV/AIDS | एचआईवी / एड्स | एचआईवी / एड्स | |
COVID-19 | कोविड-19 | कोरोना वायरस | |
Cholera | कॉलरा | हैजा | |
Typhoid | टाइफॉइड | टाइफॉइड | |
Jaundice | जॉन्डिस | पीलिया |
Copyright © 2024 apnienglish. All rights reserved.